Brown Sugar Shortbread

Vznik receptu: 29.června 1986, „Star-spangled picnic“ od Craig Clairborne.

Vzhledově jsou shortbreads docela nudný, chuťově ale moc dobrý. Jsou plný mandlí a hnědýho cukru. Jinak tady nastal můj první fail (co se týče NYT) kuchařky.

Protože jsou u receptů uváděný debilní americký převody, tak jsem samozřejmě udělala chybu. Přiznávám, že je to teda chyba na mojí straně. Na začátku kuchařky jsou dvě stránky věnovaný podrobným převodům z „cups“ na gramy. No, a tady byly třeba 2 hrnky mouky a já to odměřila jako 2 hrnky vody (lidsky řečeno – místo 250g mouky jsem použila 500g). 

Těsto odpovídalo konzistencí drobenku. Nasraná jsem teda přidala logicky i víc ostatních ingrediencí a z dvojitý dávky vylezlo asi 30 kusů. Naštěstí to byly „jen“ sušenky, takže to dopadlo v pohodě. Od tý doby si ale vždycky několikrát kontroluju, že se dívám na správnou stránku s převody. 

Jinak jsou ale moc dobrý a nejlepší jsou ke kafi nebo k čaji. Přeci se jedná o shortbreads, takže to není zas taková sláva. 

 

Pokud chcete udělat normální dávku (16 ks), použijte:

  • 240g měkký máslo
  • 150g hnědý cukr (v USA běžně používají tzv. „light brown sugar“, ten je ale u nás těžko k dostání)
  • 250g hladká pšeničná mouka
  • špetka soli
  • 80g opražený, svlíknutý mandle, který nahrubo nakrájejte. Přiznám se, že já je nesvlíkla, jsem líná.

 

Postup:

Vyšlehejte máslo s cukrem do světlejší konzistence. Směs by měla být lehčí a nadýchanější.

Přidejte mouku, sůl a vařečkou ručně znovu promíchejte.

Přidejte ořechy, znovu promíchejte a těsto rozdělte na 2 koule. 

Koule zabalte a dejte chladit do lednice na několik hodin, klidně přes noc.

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Desku si jemně pomoučněte a každou kouli vyválejte do tvaru kruhu (asi 0.8cm tlustý).

Každej kruh rozdělte na 8 trojúhelníků. V receptu se sušenky krájí až po upečení, ale to mi nedávalo smysl. Proto jsem je vytvarovala zasyrova.

Trojúhelníky vložte klasicky na plech s pečícím papírem a propíchtejte je vidličkou.

Pečte dozlatova (tady se to těžko určuje, protože už samotný těsto je hnědý) asi půl hodiny.

Hotový sušenky nechte vychladnout na plechu.

Bon Appétit!

5 1 Hlasovat
Hodnocení receptu
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Bon Appétit!

5 1 Hlasovat
Hodnocení receptu
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu ráda za Tvojí zpětnou vazbu :)x
()
x