Dokonalé vláčné houstičky

Dokonale vláčný, jemný, nadýchaný a nasládlý houstičky/bulky. Tohle je za mě asi úplně nejlepší recept, kterej jsem kdy upekla/připravila. Těsto je univerzální, takže ho můžete naplnit jak na sladko, tak na slano. Já ale houstičky peču nejradši bez náplně,  protože právě díky tomu jsou krásně nadýchaný. Výborný jsou jak s trhaným masem, tak třeba s máslem a marmeládou. Na 12 kousků (1 ks o váze cca 70 g):

Kvásek:
– 240 g vlažné mléko
– pytlík sušené droždí
– 2 lžičky cukr moučka
Ostatní:
– 410 g hladká pšeničná mouka na kynutá těsta (já miluju Babiččina volba)
– 30 g solamyl
-1 vejce (pokojová teplota)
– 60 g cukr moučka (pokud nechcete housky nasládlý, můžete cukr můžete vynechat a nebo snížit množsví, to ale nedoporučuju)
– 4 g sůl
– 60 g sádlo nebo měkké máslo
Postup:
– V hnětací míse promíchtejte vlažné mléko, droždí a cukr. Nechte cca 20 min na teplejším místě vzniknout kvásek.
– Do hnětací mísy přidejte vše ostatní kromě sádla/másla a hákem promíchejte.
– Po kouskách přidávejte sádlo/máslo a nechte minimálně 10 minut hníst, těsto musí být hladké (možná bude jemně lepit, ale nevadí).
– Mísu s těstem pořádně přikryjte a nechte kynout na teplyém místě 1 až 2 hodiny, musí zdvojnásobit objem.
– Vykynuté těsto rozdělte (v mým případě na 12 kusů) a jemně vytvarujte klasicky do tvaru buchet.
– Buchty vložte do máslem vymazaného pekáčku a každý kus pořádně potřete rozpuštěným máslem (jak z boků, tak z vrchu).
– Nechte ještě 30 min kynout a mezitím rozehřejte troubu na 180 stupňů.
– Pečte cca 20 min, ale průběžně hlídejte. Přesnou dobu nedokážu určit, protože mám starou troubu bez čísel, takže peču na blind.
– Ještě horký houstičky pořádně potřete rozpuštěným máslem. 
– Jsou vynikající i druhý den, pořád krásně vláčný. Je ale třeba je pořádně zabalit (aby neokoraly).

Bon Appétit!

0 0 Hlasy
Hodnocení receptu
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu ráda za Tvojí zpětnou vazbu :)x
()
x