Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu umění. Chce to trpělivost při pečení a znát pár malých triků – např. jak nedostat do tvarohové náplně vzduch. Je to jeden z nejoblíbenějších dezertů vůbec. Možná i proto, že jeho chuť můžeš vždy dokouzlit, jak přímo v tvarohové náplni přidáním vanilky, citronu nebo třeba dýně, ale také ho je možné nazdobit a polít třeba jahodovým rozvarem nebo v tomto případě omáčkou z mandlového praliné. 🙂
Recept na New York Cheesecake s mandlovým praliné (8 porcí)
Na korpus:
- 400 g lineckého těsta (upečené a rozdrcené na prášek). Použít můžete i sušenky.
- 55 g bílků
Postup na korpus:
- Základem cheesecaku je linecké těsto. Smíchejte stěrkou nebo v robotu drcené linecké těsto a bílky.
- Ráfek na dort pokryjeme zespodu pečicím papírem. (Použili jsme ráfek o průměru 20 cm a výšce 6 cm).
- Rozprostřete korpus rovně od středu k okrajům.
- Těsto stlačíme a vyrovnáme.
- Použijeme nějaký těžký rovný kuchyňský nástroj.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 20 minut dokud korpus nemá hnědou zlatavou barvu.
- Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň:
- 800 g krémového sýru typu Philadelphia
- 150 g jogurtu
- 120 g cukru krupice
- 25 g kukuřičného škrobu
- 4 ks vejce
- 1 vanilkový lusk (použijeme jen semínka)
Postup na náplň:
- Smícháme dohromady krémový sýr a jogurt.
- V robotu mícháme vždy nejpomalejší rychlostí, aby se do náplně nedostal vzduch (cheesecake by se jinak během pečení nafouknul a praskl). Smícháme cukr a kukuřičný škrob a vmícháme vše do náplně.
- Poté postupně přidáváme vejce jedno po druhém.
- Vždy, když je jedno vejce dobře začleněné, přidáváme další.
- Nakonec přimícháme semínka vanilky.
- Nalijeme směs na korpus a pečeme na 140 °C asi 50 minut
- Cheesecake necháme zcela vychladnout a poté dáme přes noc do lednice = velmi důležitý krok!
- Následující den podáváme s mandlovým praliné.
Mandlové praliné:
Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny a našeho mandlového praliné. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových. My dnes použijeme mandle a získáme mandlové praliné.
- 300 g oloupaných mandlí (ale stále teplých)
- 120 g cukru krupice
- 40 g vody
- 15 g másla
Postup na mandlové praliné:
- Rozvaříme vodu s cukrem při teplotě 121 °C.
- Do směsi přidámé ještě teplé mandle. Pomalu, ale pořád mícháme, dokud všechny zkaramelizují (trvá to několik minut, chce to trpělivost). Nakonec přidáme máslo a promícháme.
- Rychle přendáme na silikon a necháme vychladnout.
- Mandle rozemeleme v blenderu na nejvyšší výkon.
- Do mandlového praliné stačí přidat trochu smetany, abychom získali správnou konzistenci a voilà!
Cheesecake podáváme s mandlovým praliné a dozdobíme plátky mandlí.
Recept připravil @Xavier Carchenilla ze @Sweet Flow.
Sweet Flow přináší online kurzy cukrařiny a pekařiny s profesionálním francouzským cukrářem Xavierem Carchenillou. Xavier je známý pâtissier, jehož jméno se skloňuje s francouzskou, ale hlavně s poctivou cukrařinou. 🙂