New York Cheesecake s mandlovým praliné

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu umění. Chce to trpělivost při pečení a znát pár malých triků – např. jak nedostat do tvarohové náplně vzduch. Je to jeden z nejoblíbenějších dezertů vůbec. Možná i proto, že jeho chuť můžeš vždy dokouzlit, jak přímo v tvarohové náplni přidáním vanilky, citronu nebo třeba dýně, ale také ho je možné nazdobit a polít třeba jahodovým rozvarem nebo v tomto případě omáčkou z mandlového praliné. 🙂

Recept na New York Cheesecake s mandlovým praliné (8 porcí)

Na korpus:

  • 400 g lineckého těsta (upečené a rozdrcené na prášek). Použít můžete i sušenky.
  • 55 g bílků

Postup na korpus:

  • Základem cheesecaku je linecké těsto. Smíchejte stěrkou nebo v robotu drcené linecké těsto a bílky.
  • Ráfek na dort pokryjeme zespodu pečicím papírem. (Použili jsme ráfek o průměru 20 cm a výšce 6 cm).
  • Rozprostřete korpus rovně od středu k okrajům.
  • Těsto stlačíme a vyrovnáme.
  • Použijeme nějaký těžký rovný kuchyňský nástroj.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 20 minut dokud korpus nemá hnědou zlatavou barvu.
  • Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.

Náplň:

  • 800 g krémového sýru typu Philadelphia
  • 150 g jogurtu
  • 120 g cukru krupice
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 4 ks vejce
  • 1 vanilkový lusk (použijeme jen semínka)

Postup na náplň:

  • Smícháme dohromady krémový sýr a jogurt.
  • V robotu mícháme vždy nejpomalejší rychlostí, aby se do náplně nedostal vzduch (cheesecake by se jinak během pečení nafouknul a praskl). Smícháme cukr a kukuřičný škrob a vmícháme vše do náplně.
  • Poté postupně přidáváme vejce jedno po druhém.
  • Vždy, když je jedno vejce dobře začleněné, přidáváme další.
  • Nakonec přimícháme semínka vanilky.
  • Nalijeme směs na korpus a pečeme na 140 °C asi 50 minut
  • Cheesecake necháme zcela vychladnout a poté dáme přes noc do lednice = velmi důležitý krok!
  • Následující den podáváme s mandlovým praliné.

Mandlové praliné:

Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny a našeho mandlového praliné. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových. My dnes použijeme mandle a získáme mandlové praliné.

  • 300 g oloupaných mandlí (ale stále teplých)
  • 120 g cukru krupice
  • 40 g vody
  • 15 g másla

Postup na mandlové praliné:

  • Rozvaříme vodu s cukrem při teplotě 121 °C.
  • Do směsi přidámé ještě teplé mandle. Pomalu, ale pořád mícháme, dokud všechny zkaramelizují (trvá to několik minut, chce to trpělivost). Nakonec přidáme máslo a promícháme.
  • Rychle přendáme na silikon a necháme vychladnout.
  • Mandle rozemeleme v blenderu na nejvyšší výkon.
  • Do mandlového praliné stačí přidat trochu smetany, abychom získali správnou konzistenci a voilà!

Cheesecake podáváme s mandlovým praliné a dozdobíme plátky mandlí.

Recept připravil @Xavier Carchenilla ze @Sweet Flow.

Sweet Flow přináší online kurzy cukrařiny a pekařiny s profesionálním francouzským cukrářem Xavierem Carchenillou. Xavier je známý pâtissier, jehož jméno se skloňuje s francouzskou, ale hlavně s poctivou cukrařinou. 🙂

Bon Appétit!

5 1 Hlasovat
Hodnocení receptu
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu ráda za Tvojí zpětnou vazbu :)x
()
x