Purple Plum Torte

Vznik receptu: 22.září 1983, Marian Burros. Prý se jedná o nejčastěji publikovaný a nejžádanější recept v archivu the Times. Když se Amanda zeptala čtenářů, jaký recept by v kuchařce nesměl chybět, 247 z nich odkázalo právě na tenhle koláč. Chutná výborně, vrch je jemně zkaramelizovaný a  je hlavně jednoduchý na přípravu. Myslím si ale, že my Češi máme poměrně bohatou dezertovou zásobu, takže mě osobně extra ničím nepřekvapil. Chuťově mi připomíná náš švestkovej koláč na plech. V USA jsou/byli ale asi zvyklí na jiné dezerty, takže chápu, že je takhle oslnil. 😀Jelikož je recept dostupný i on-line, přidám ho i sem. Upozorňuju, že je dost sladký!

Na dortovou formu 20 cm:
🍬 130 g hladká mouka
🍬 1 lžička prášek do pečiva
🍬 větší špetka soli
🍬 200 g cukr (dost sladký, tak kdyžtak uberte)
🍬 120 g měkké máslo
🍬 2 vejce pokojová teplota
🍬 12 rozpůlených švestek (já použila 10, protože mi to až až stačilo)
🍬 2 lžičky citronové šťávy
🍬 1 lžíce skořice

Postup:
🍬 Troubu předehřejte na 180 stupňů.
🍬 Mouku promíchejte se solí a práškem do pečiva.
🍬 Cukr vyšlehejte s máslem do světlé směsi.
🍬 Do máslové směsi přidejte moučnou směs a zašlehejte vejce.
🍬 Těsto vylijte do papírem vyložené formy.
🍬 Vrch pokryjte švestkami (řezem dolů), pokapejte trochou citronové šťávy + posypejte cukrem a skořicí.
🍬 Pečte cca 50 minut, ale průběžně hlídejte. Nechte úplně vychladnout

Bon Appétit!

0 0 Hlasy
Hodnocení receptu
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu ráda za Tvojí zpětnou vazbu :)x
()
x